PROSTA WLOSKA KUCHNIA DOMOWA .

piątek, 11 stycznia 2013

omlety po włosku frittata

Proste do zrobienia  mogą być jako przekąska albo jako drugie danie zazwyczaj robie je na kolację. W tym wydaniu z szyką i serem ale jest ogromna ilość mozliwosci np z cebula z ziemniakami z warzywami ,szynką  można dodawać składniki do surowego jajka a potem gotować albo faszerować omleta .

FRITTATA

2jajka na osobe
1-2 łyżki parmezanu albo grana padano 
szczypta  soli 
masło 

w miseczce rozrabiamy jajka z serem .Wlewamy jajka na gorącą posmarowaną masłem patelnie  podsmarzamy przy pomocy przykrywki przewracamy na drugą strone przysmarzamy  Kładzemy omleta na talerz nakladamy na wierzch plasterki sera, najlepiej takiego który sie łatwo rozpuszcza (fontina) i plasterki szynki i zawijamy . ŻYCZĘ SMACZNEGO 



1 komentarz:

  1. :) apetycznie i ...bardzo precyzyjnie przekazujesz inf ...aż się głodna zrobiłam
    .... Ja lubię gotować i piec ciasta...ale moje łakomczuchy nie dałyby mi odsapnąć :)) pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń