PROSTA WLOSKA KUCHNIA DOMOWA .

sobota, 26 stycznia 2013

BAKŁAŻAN

MAKARON Z BAKŁAŻANEM I MOZARELLĄ 

makaron ja daje 80 gr na dorosła osobę
1 bakłażan
cebula
listki bazilji
200 gr sera mozzarella
1 puszka pomidorów  w kawalkach albo przecier pomidorowy
sól
olej z oliwek
parmezan albo grana padano do posypania


Obieramy bakłażana i kroimy w kostkę .
Na patelni podsmarzamy na oleju pokrojoną drobno cebulę z listkami bazilji, uważając żeby nie przypalić ,
dodajemy baklażana mieszamy i podlewamy wodą ( ok 1/2 szklanki ) podduszamy przez ok 15 min  aż bakłażan będzie miękki .  W międzyczasie gotujemy kluski i kroimy drobno ser mozzarella
 Do podduszonego bakłażana dodajemy pomidory i zoztawiamy na ogniu jeszcze z 10 min . Odlewamy makaron  wrzucamy do sosu i dodajemy mozzarelle .Na talerzu posypujemy startym serem parmezan albo grana padano
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz