PROSTA WLOSKA KUCHNIA DOMOWA .

środa, 16 stycznia 2013

CANNELLONI

CANNELLONI 

1 opakowanie cannelloni ( ja użyłam ok 15 sztuk )

farsz 
300 gr sera ricotta
100 gr sera mozarella
70 gr szynki w jednym kawałku
1 jajko
3-4 łyżki startego sera parmezan albo grana padano
pęczek bazili świeżej

sos pomidorowy

2 puszki pomidorów w kawałkach
cebula
kilka liśći bazili
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy sos pomidorowy
pokrojoną drobno cebulę podsmarzamy na oliwie uważając żeby sie nie przypaliła  dodajemy liśćie bazili i pomidory dolewamy odrobinę wody i gotujemy ok 15 min

W międzyczasie  robimy farsz
do miski wkładamy riccotta ,kroimy w drobną kostkę mozarella i szynkę dodajemy jajko i starty ser  i pokrojone drobno liscie ( ok 15- 20 ) bazili  mieszamy i nadziewamy farszem CANNELLONI
nagrzewamy piecyk na 180-200 stopni
smarujemy formę naszym sosem kładziemy canelloni ,zostawiając troche odstępu między nimi  i przykrywamy pozostałym sosem  posypujemy startym serem( ja przykrywam folią aluminiową)
zapiekamy przez ok 35 min (zależy od piecyka )
ŻYCZE SMACZNEGO !!!!!!






1 komentarz: