CANNELLONI
1 opakowanie cannelloni ( ja użyłam ok 15 sztuk )
farsz
300 gr sera ricotta
100 gr sera mozarella
70 gr szynki w jednym kawałku
1 jajko
3-4 łyżki startego sera parmezan albo grana padano
pęczek bazili świeżej
sos pomidorowy
2 puszki pomidorów w kawałkach
cebula
kilka liśći bazili
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy sos pomidorowy
pokrojoną drobno cebulę podsmarzamy na oliwie uważając żeby sie nie przypaliła dodajemy liśćie bazili i pomidory dolewamy odrobinę wody i gotujemy ok 15 min
W międzyczasie robimy farsz
do miski wkładamy riccotta ,kroimy w drobną kostkę mozarella i szynkę dodajemy jajko i starty ser i pokrojone drobno liscie ( ok 15- 20 ) bazili mieszamy i nadziewamy farszem CANNELLONI
nagrzewamy piecyk na 180-200 stopni
smarujemy formę naszym sosem kładziemy canelloni ,zostawiając troche odstępu między nimi i przykrywamy pozostałym sosem posypujemy startym serem( ja przykrywam folią aluminiową)
zapiekamy przez ok 35 min (zależy od piecyka )
ŻYCZE SMACZNEGO !!!!!!
Bardzo ciekawe!!
OdpowiedzUsuń