Ryż z szafranem danie popularne w moim domu
80 gram ryżu na osobę
rosół ok 2,5 litra na 4 osoby może być z bulionu
cebula
szafran 1 torebka
1/2 szklanki wina białego
oliva z olivek
1łyżka masla
ser parmezan albo grana padano
Przygotowujemy rosoł z kostki . Na głębokiej patelni ,na oleju z dodadkiem łyżki masła, podsmarzamy drobno pokrojoną cebulkę uważając żeby nie przypalić .Wsypujemy ryż i mieszamy az zrobi sie szklisty podlewamy winem i jak połowa wyparuje dodajemy szafran i podlewamy niedużą ilością rosołu mieszamy . Kiedy rosół wyparuje znowu podlewamy i tak aż do całkowitego ugotowania się ryżu . Na koniec jeszcze na patelni posypujemy ryż serem i dodajemy łyżkę masła mieszamy i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz