PROSTA WLOSKA KUCHNIA DOMOWA .

niedziela, 24 lutego 2013

BUCATINI AMATRICIANA

danie pochodzące z regjonu lazio

pasta bucatini albo spaghetti ( 80 gr na osobę )
przecier pomidorowy
200 gr. boczku wędzonego
cebula
olej z oliwek
ser pekorino romano


Na niewielkiej ilości oleju podsmarzamy  drobno pokrojoną cebulke i pokrojony w kostkę boczek przez ok 5 min .Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok 10 min  w miedzyczasie gotujemy makaron . Do gorącego sosu wkladamy ugotowane kluski mieszamy . Podajemy kluski posypane serem pekorino
 ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!!




sobota, 23 lutego 2013

RYŻ Z SZAFRANEM RISOTTO ALLA MILANESE

Ryż z szafranem  danie popularne w moim domu


80 gram ryżu na osobę
rosół ok 2,5 litra na 4 osoby  może być z bulionu
cebula
szafran 1 torebka
1/2 szklanki wina białego
oliva z olivek
1łyżka masla
ser parmezan albo grana padano

Przygotowujemy rosoł z kostki . Na głębokiej patelni ,na oleju z dodadkiem łyżki masła,   podsmarzamy drobno pokrojoną cebulkę uważając żeby nie przypalić .Wsypujemy ryż i mieszamy az zrobi sie szklisty podlewamy winem i jak połowa wyparuje dodajemy szafran i podlewamy niedużą ilością  rosołu mieszamy . Kiedy rosół wyparuje znowu podlewamy i tak aż do całkowitego ugotowania się ryżu . Na koniec jeszcze na patelni posypujemy ryż serem i dodajemy łyżkę masła mieszamy i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!






poniedziałek, 11 lutego 2013

gulasz z piersi kurczaka

około  500 gr piersi  z kurczaka
1 marchewka
1/2 niedużej cebuli
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka wina  białego
sól
mąka
oliwa z oliwek

 Kroimy na plasterki marchew i seler , w drobną kostkę cebulę .   Kroimy na  kawałki pierś z kurczaka . Podduszamy przez chwilę warzywa na oleju , dodajemy kurczaka obtoczonego  w mące i mieszamy polewamy bialym winem  mieszamy i solimy  Kiedy wyparuje polowa wina dodajemy szkalankę wody i gotujemy ok 15- 20  min  na malym ogniu .  Po15 min  można dodać ok 200 ml gęstej śmietany (ja tym razem nie dodawałam )
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!





sobota, 2 lutego 2013

SOCZEWICA

Napewno wiecie że soczewica we włoszech jest zazwyczaj podawana na zabawie sylwestrowej razem z cotecchino  . Moj przepis jes na cały rok szybki do zrobienia i smaczny.

Makaron z soczewicą

1 puszka soczewicy ok 200 gram  można użyć suchej gotować jak jest napisane na opakowaniu
1 nieduża  marchewka
1  łodyga selera naciowego
1/2 cebuli
oliva z oliwek


Gotujemy kluski a w międzyczasie kroimy drobno warzywa  i podduszamy je na oliwce uwarzając żeby sie nie przypaliły ok 10 min .Dodajemy odlaną z jej wody soczewicę i gotujemy razem z warzywami jeszcze 10 min  .Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy .
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!!